5 kreativních nápadů, jak se učit cizí jazyk mimo online svět a techniku

Potřebujete si odpočinout od online nástrojů? Kahootů, podcastů, aplikací a všeho, co nám svět internetu přináší úžasného do výuky? Inspirujte se v aktivitách, které vaši studenti mohou dělat sami doma a bez vás.

5 kreativních nápadů, jak se učit cizí jazyk mimo online svět a techniku

Potřebujete si odpočinout od online nástrojů? Kahootů, podcastů, aplikací a všeho, co nám svět internetu přináší úžasného do výuky? Inspirujte se v aktivitách, které vaši studenti mohou dělat sami doma a bez vás. Jazykem je třeba se obklopovat, najít si v něm zálibu a využívat, co nejvíce smyslů. Vaši studenti se budou snáze posouvat na další mety. A to je přání každého lektora jazyků!

Možná si také potřebujete odpočinout od techniky, online nástrojů, počítače, tabletu, telefonu, youtube, Kahootu, podcastů, aplikací a všeho, co nám svět internetu přináší úžasného do výuky. Jestli jste lektor, inspirujte se v aktivitách, které vaši studenti mohou dělat sami doma a bez vás. Zkuste to chvíli jinak než obvykle. Třeba si najdete v něčem zálibu a to necháte své studenty posouvat na další jazykové mety.

Nechat se strhnout, zapojit více smyslů, zdolat překážky, překonat strach z nových věcí i z neúspěchu.

Článek se jmenuje 5 kreativních nápadů, ale ve skutečnosti jich v něm naleznete nejméně 28. Aktivity si můžete modifikovat podle svých potřeb, soustředit se na probíranou látku, či jen nechat se vést na vlně zvané radost z výuky cizího jazyka. Pamatujte si! Výsledky nemusí být dokonalé, i malá aktivita je větší než nulová a to se počítá! Právě jsem Vám prozradila pár fint z online jazykového koučování a na ty další se mne klidně zeptejte osobně.

Své studenty totiž můžete inspirovat a motivovat na dálku, nechat jim svobodu a prostor si dělat věci po svém, ale zároveň vědomě.

Budete nadšení vy i vaši studenti. Co tedy můžete nabídnout za "domácí" práci či aktivity v rámci online jazykového koučování?

5 kreativních nápadů, jak se učit cizí jazyk mimo online svět a techniku

1. Lepte

Vylepte si slovní zásobu všude tam, kam patří

  • na lednici - jídlo
  • do skříně - oblečení
  • do obývacího pokoje - nábytek a techniku
  • do koupelny - hygienické potřeby
  • ideální příležitost použít všechny vaše postity, MT pásky a být kreativní
Polepte si slovíčky konkrétní předměty

2. Udělejte si pořádek

Vytáhněte ze skříní, šuplíků i knihoven veškeré materiály, slovníky, učebnice, cédéčka, kazety, knihy, papíry, pomůcky k danému jazyku a udělejte si v nich pořádek.

  • Zjistíte, že některé popsané papíry můžou letět do koše. Objevíte knížku, kterou si můžete právě zkusit přečíst a ten kapesní slovník se i v době internetové může hodit.
  • Máte učebnice, které vás už nelákají a nebaví? Dejte je pryč! Nabídněte je někomu dalšímu či buďte nekompromisní a odhoďte je do sběru.
  • Některé materiály vás hned přitáhnou? Neváhejte, ořezejte si tužku a bílá místa zaplňte!
  • Staré nahrávky využijete! A nemusíte se ani připojit na internet Máte doma ještě CD přehrávač? Vyzkoušejte shadowing! Zapnete si nahrávku a opakujete po mluvčím vše s vteřinovým zpožděním - stejnou intonaci, stejnou výslovnost. Bude to retro, ale bude to mít úspěch!
Výsledkem bude úhledná hromádka, která vás zaujme a přitáhne zpět k jazyku. Budete se zase na učení těšit!

3. Pište

  • Nejdřív zkuste si napsat 10 slov, 100 slov, pak 500 slov a časem třeba 1000 slov
  • Nebo sloves? Nebo zvířat? Jídel? Podstatných jmen?…
  • A co příběh? Jasně, že už to umíte! Nákupní seznam, denní režim, deník, dopis, životopis, esej, komiks, román…
Začněte psát! Není nic snazšího!

4. Ořezejte si pastelky

Myšlenková mapa

  • Jestli vás kombinace těchto slov neděsí, tak vzhůru do toho!
  • Ať už budete zaznamenávat tok myšlenek, slovní zásobu k vašemu oboru, nebo se vydáte do neznámých vod, vytáhněte své zanedbávané pastelky a puste se do díla

Prokrastinační mapa

  • Namalujte si a popište, co děláte, když máte něco dělat a neděláte
  • Užijete slovní zásobu z geografie, když budete popisovat hory koupání na Netflix, nebo řeku koukání do lednice apod…
Barvy a kombinace reality s fantazií, pomohou vašemu mozku. A berte to jako relax

5. Buďte nahlas

Mluvte!

  • Potichu, nahlas, s plyšákem, se svým odrazem v zrcadle, hrajte si divadlo

Zazpívejte si!

  • A klidně si u toho zatančete! Nemusíte se stydět, nikdo neslyší, že jste si spletli sloky, nikdo neví, že neumíte text…
  • Užijte si rytmy, které vás baví!
Nebojte se svého hlasu!

Ivana Kudrnová

Jsem lektorka španělštiny a máma dvou malých dětí. Ze všeho nejradši útočím na hispánské já každého z vás. Španělština není můj život ani moje všechno a nejsem v ní nejlepší na světě. Ale jsem dobrá v tom ji lámat lidem do hlavy. Dělám to už 15 let a moc mne to baví. Od září 2018 mám projekt: Španělština do plavek. Každé úterý jeden článek, hledám různé autory a společný jmenovatel - španělštinu (občas i v titěrné míře). Vedu osobní i skupinovou výuku, přímo i online, vytvářet víkendové zážitkové intenzivní kurzy to je přesně pro mne. Nejlepší jsem na online jazykové koučování, metodu, kdy vedu své studenty efektivně na dálku a oba jsme pány svého času.

Od podzimu 2019 nadšeně spoluvytvářím projekt Digitální_lektoři. S Hankou sdílíme naše roky budované know-how a pomáháme lektorům učit profesionálně online. Moji srdcovou záležitostí je vymýšlení nových nápadů, které Hanka musí krotit.