6 brzd vašeho mozku, které vám brání v učení jazyků

Lektor jazyků zvládá mnoho profesí. A musí na velmi dobré úrovni ovládat pracovní jazyk, mít pedagogické schopnosti a někdy být i terapeut či psycholog.

6 brzd vašeho mozku, které vám brání v učení jazyků

Lektor jazyků zvládá mnoho profesí. A musí na velmi dobré úrovni ovládat pracovní jazyk, mít pedagogické schopnosti a někdy být i terapeut či psycholog. Článek Anny Novotné, lektorky a koučky, odhalí a přímo popíše momenty, které brání našemu mozku vstřebávat cizí jazyk. Text je určený jak pro lektory, tak i studenty jazyků. Jeho obsah je totiž výhodné znát z obou stran. Takže se nemusíte zdráhat poslat odkaz svým klientům, ať už na začátku či v průběhu spolupráce.

6 brzd vašeho mozku, které vám brání v učení

Také jste jako já slyšeli, že čeština je jeden z nejsložitějších jazyků na světě? Z toho podle mě vyplývá, že když jsme plynně zvládli češtinu, máme kapacitu hladce se naučit jakýkoliv jiný jazyk. Tak kde je problém? Díky tomuto článku i vy sami zvládnete nastartovat radostné učení.

Najdete svoje zatažené brzdy?

1) Proč

Každý člověk se dokáže naučit neskutečné věci. A ne, není to o inteligenci. O čem to je? Musí vám to dávat smysl. Musíte vědět, proč se chcete naučit to, co se učíte. Čím silnější bude váš důvod, tím větší energii, výdrž a motivaci k učení budete mít. A to je základ.

TIP – Odpovězte si upřímně. Co vám cizí jazyk do života přinese?

2) Přiměřená výzva

Motivaci máte. Fakt chcete. Ale stejně vám nejde začít? Váš mozek pravděpodobně bere cizí jazyk jako něco neuchopitelného. Něco, co se nedá zvládnout. Nemá to začátek ani konec. Vy stojíte v paralýze a nejste schopni si ani vyhledat kurz. Nebo jste v kategorii „věčný začátečník“.

Co s tím?

TIP - Určete si nějaký rozsah jazyka, který můžete zvládnout. Dopřejte si dílčí cílovou pásku. Například – domluvit se v restauraci,. představit svoji práci novému kolegovi apod.

Když si osvojíte danou úroveň, váš mozek to bude moci odfajfkovat jako splněné a uvolní dopamin. Tento hormon nás přirozeně podněcuje ke zvídavosti a dalšímu učení (a taky se uvolňuje, když sbíráme na sociálních sítích „lajky“. Mimochodem proto tam trávíme tolik času, ale o tom zase jindy…).

3) Režim

Nevysilujte svůj mozek tím, že vás bude muset nejdřív „dokopat“, abyste se začali učit. Výzkumy jednoznačně potvrzují, že mentální schopnosti s přibývající únavou klesají. Čím méně budete řešit kdy, tím více energie váš mozek vloží do vlastního ovládnutí cizího jazyka.

TIP – Nastavte si pravidelné časy (rámcový rozvrh), kdy se budete soustředěně novému jazyku věnovat. I malé chvíle se počítají – cesta mhd, ranní káva a jedno cvičení v mobilu apod.

4) Tvar

Určete si, co v daném čase chcete reálně zvládnout – dejte tomu konkrétní tvar. Budete moci průběžně oslavovat zdolání překážky, užívat si dopaminu, pocitu uspokojení a chuti pokračovat.

TIP – Když si nahlas řeknete 7 nových slovíček cestou z oběda, je to také tvar.

5) Džungle

Vždy, když se učíme něco nového, je to těžkopádné. Podobně jako kdybychom se poprvé prosekávali na druhou stranu džungle. Dřina. Mozek potřebuje, abychom mu pomáhali zpevňovat nová nervová spojení. Tím se cestička v džungli může stát širokou a pohodlnou. Používání nového jazyka pro nás bude snadnější a snadnější.

TIP – Co nejčastěji si připomínejte, co jste se naučili. Opravdu. Má to velký význam.

6) Počítání chyb nepomáhá

Mozek nám zajišťuje přežití. Ale když jsme ve strachu, stresu nebo zlosti, tak se vyloučí stresové hormony, hlavně adrenalin a kortizol, a my objektivně nejsme schopni si zapamatovávat a vybavovat nové informace. Ovládnou nás pudy a automatizované návyky.

TIP – Oceňujte se za zvládnuté pokroky. Chyby berte jako přínosnou součást cesty.

Odbrzdíte-li všechny brzdy vašeho mozku, ovládnete nový jazyk překvapivě snadno.

Anna Novotná

Jak to všechno můžu vědět? Podporuji klienty v různých druzích učení formou brain-based koučinku. V této profesi jsem se našla. I já své koučovací dovednosti díky učení a výcvikům zdokonaluji – čeká mě letos dokonce už mezinárodní zkouška u Mezinárodní federace koučů. Ale také mě baví své znalosti předávat lidem.

Přednáším a pořádám zážitkové workshopy o fungování mozku pro širokou veřejnost – od návštěvníků knihovny, žáky základních škol, vysokoškolské studenty a pedagogy až po firemní týmy.

Chcete se svým 6 brzdám podívat na zoubek společně? Příjemně si popovídáme, ale navíc budete odcházet s novými nápady, utříděnými myšlenkami a chutí jednat. Takhle spolehlivě totiž brain-based koučink funguje. Nevěříte, že to tak bude i u vás? Zkuste si to. Ukázkový rozhovor 30 – 45 minut na Skypu je zdarma. Těším se na vás. Kontakt najdete na mých stránkách.