Kolik bitů do bytu?

Jedno ze základních vybavení online lektora je kvalitní internetové připojení. Bez toho to nepůjde. Jak zrychlit připojení, to vám poradí Hanka.

Kolik bitů do bytu?

Základním vybavením online lektora jazyků je dobrý internet. Je to jasné, ale co to znamená? Kolik a čeho máte doma či na chalupě mít, aby se vám lekce nesekala, komunikační program běžel bez potíží a vy jste byli spokojeni? Jestli v tom ještě nemáte jasno a nevíte, kolik bitů je třeba dostat do bytu, pusťte se do článku a utíkejte si změřit rychlost svého internetu. Kde? To se také dozvíte.

Jedno ze základních vybavení online lektora je kvalitní internetové připojení. Bez toho to nepůjde. Ať už budou vaše lekce jakkoli zábavné a úžasné, s nestabilním připojením si je neužijete ani vy, ani vaši studenti. Nepodceňte tedy kvalitní připojení a raději si o pár stovek měsíčně připlaťte.

Obecně platí, že investice do kvality se vyplácí. A to platí i s internetem.

Internetové připojení ovlivňuje nejen stabilitu videohovoru, ale i zvuk a obraz. Obraz se může sekat (a věřte mi, že Murphyho zákon zajistí, aby to seknutí přišlo vždy ve velmi nelichotivém momentě) nebo se v horším případě může přerušit celý hovor. Stane-li se to výjimečně, student to překousne a jistě vám odpustí. Snažte se ale takovýchto výpadků co možná nejvíce vyvarovat, abyste o své studenty nepřišli a aby se online výuka zapsala do naší společnosti jako kvalitní a naprosto plnohodnotná forma výuky.

Jakou rychlost internetového připojení si pořídit?

Nebudu vás dlouho napínat. Rada zní: nikdy nechoďte pod nabídku 20 Mb/s. A pokud pořizujete internet do domácnosti, kde na síti bude připojeno hned několik přístrojů, nechoďte pod 50 Mb/s.

Rychlost internetu se počítá v jednotkách Mb/s (megabity za sekundu), a to v závislosti na rychlosti stahování souborů z počítače na internet (upload) a z internetu do počítače (download).

Mbit/s = megabit za sekundu

MB/s = megabajt za sekundu

1 Mbit/s = 0,125 MB/s

1B = 8 b

KULTURNÍ VLOŽKA - Když už jsme tu v prostředí jazykářů, chcete se dozvědět zajímavost?

Asi vás už napadlo, že převody jednotek bitů (b) a bajtů (B) nejsou moc jednoduché, a to proto, že do jednoho bajtu se nevejde 10 bitů, ale jenom 8. Hodně lidí si to plete a vzniká v tom celkem chaos - jak v převodech, tak ve výslovnosti: bit [bit] X byte [bajt]. Tak například Francouzi na to šli jednodušeji - bit nechali bitem [bit] (přestože je to homonymum sprostého slova), ale byte [bajt] si přejmenovali na octet [okte] vyjadřující číslo 8 (oktávu). Tak je všem jasné, že octet má v sobě 8 bitů. Octet se značí písmenem O, takže ve Francii v označování rychlosti internetu neuvidíte 2 GB, ale 2 GO. Tak to byla jen taková kulturní vložka a pojďme si zas dál povídat o tom, jak si zajistit stabilní internetové připojení na videohovory.

Na obyčejné jednoduché surfování po internetu (vyřizování e-mailů, čtení zpráv, blogů…) vám bude stačit i 10 Mb/s. Jakmile budete chtít nahrávat obrázky a koukat na videa a volat přes Skype/Zoom, bude to chtít cca 20Mb/s. A jestli jste digitální lektor, na počítači děláte veškeré přípravy a chcete, aby všechno šlapalo rychle a aby vaše videohovory byly kvalitní, sáhněte po rychlosti min. 50 Mb/s, v případě vícečlenné domácnosti raději 100 Mb/s.

Kdo má možnost optického připojení, ten nemá co řešit. Je to ta nejlepší možnost, kterou dnes máme. Optické připojení je rychlé, nabízí se až 1000 Mb/s.

Při určování rychlosti internetu se měří vždy 2 hodnoty - upload a download. Pro nás jako digitální lektory je důležitější hodnota upload, protože to je právě ta, která nám určuje, jak rychlé bude nahrávání materiálů do připravovaných lekcí, nahrávání videí na Youtube a streamování videí (videohovory).

Jak zjistím rychlost svého internetu?

Určitě si zkuste změřit rychlost vašeho internetu a ujistit se, zda je pro vaši práci dostatečná. Rychlost internetu si můžete změřit velice jednoduše například na stránce DSL.CZ. Stačí kliknout na tlačítko “Spustit měření” a chvíli počkat.

Je normální, že naměřená rychlost bude o něco menší, než to, co vám sliboval váš internetový poskytovatel. V nabídkách se totiž udává maximální rychlost, kterou většinou v běžném provozu nedosáhnete. S tím je taky potřeba počítat a mít určitou rezervu.

Co můžu udělat pro zrychlení internetu?

Rychlost internetu ovlivňují i jiné faktory než jen rychlost, kterou vám váš poskytovatel slíbil.

Můžete vyzkoušet naše 3 rady:

1.Přibližte se k modemu

V domácnostech často bývá modem v obýváku nebo někde uprostřed bytu. Pokud je váš počítač od modemu daleko nebo dokonce v jiné místnosti, je připojen daleko nižší rychlostí, než kdyby byl hned vedle něj. Zkuste si svůj počítač téměř přiložit k modemu, zapněte měření rychlosti internetu a uvidíte ten rozdíl! Uspořádejte si tedy své pracovní prostředí tak, abyste k modemu byli co nejblíže.

2. Připojte se přes kabel

Ještě rychlejšího a stabilnějšího připojení docílíte, když propojíte model s počítačem síťovým kabelem. Většina notebooků už dnes výstup na síťový kabel nemá, ale můžete si dokoupit USB adaptér za pár stovek. Když si k tomu pořídíte i dlouhý síťový kabel, můžete nechat modem v obýváku a natáhnout kabel až do vaší pracovny.

3. Snižte počet připojených přístrojů

Čím více přístrojů je na vaší Wi-fi připojeno, tím pomalejší je jeho rychlost. Když potřebujete rychlý internet, ujistěte se, že doma nikdo nestahuje žádné filmy, nehraje online hry nebo není připojený na jiném videohovoru či pracovní VPN.

A co když nemám možnost rychlejšího internetu?

Může se stát, že je váš internet pomalý nebo že zlobí kvůli nějakému nečekanému výpadku, a vy s tím nemůžete nic dělat. Jako rezervu pro takové situace doporučujeme pořídit si mobilní data, abyste v takových chvílích mohli sáhnout po svém smartphonu. Pro strýčka příhodu stačí mít v mobilu 2-4GB mobilních dat, které jsou dnes často součástí mobilních tarifů.

Na smartphonu pak máte 2 možnosti:

  1. Odučit celou hodinu ze smartphonu (to se hodí především na konverzační lekce).
  2. Volat si přes telefon a pracovat na počítači (na sdíleném GoogleDocs, whiteboard, apod.). Na videohovor se klidně můžete připojit i z obou dvou přístrojů - z telefonu využijete kameru a zvuk, z počítače klidně můžete sdílet studentovi obrazovku s nějakou připravenou aktivitou.

Ivanin tip:

Když si koupíte přenosný internet, budete svobodní! Ivana si pořídila neomezený přenosný internet u T-Mobilu a nemůže si ho vynachválit! Nejen, že může učit ze zahrady nebo na chatě, ale navíc je to pro ni i skvělá rezerva pro případ, že někdy Wi-fi připojení nefunguje nebo je příliš slabé. Stojí to sice asi 1100Kč měsíčně, ale může se vám to fakt vyplatit.

Internet je pro online lektora úplný základ. Nepodceňte ho. Pokud vaše připojení není dostačující, kontaktujte svého internetového operátora, ať vám poradí a případně navýší připojení.

Hanka Šimáčková

Profesionální online lektorka francouzštiny, autorka projektu ProfHanka a spoluzakladatelka Digitálních_lektorů. Hanka má perfektně zmáknutou online výuku (a to není jenom Skype) a ráda se s vámi podělí o všechny svoje finty a triky, i to, jak pracovat s celou řadou aplikací, kterými online lektor může zpestřit své lekce.

ZKONZULTUJE S VÁMI:

  • Jak vytvářet online materiály
  • Jak plánovat online lekce
  • Jak si poradit s technologiemi
  • Jak pracovat s Google Sites
  • Jak se technicky vybavit
  • Jak si sehnat a udržet studenty
  • Jak učit zábavně a efektivně